Noc chórów 2018 w Rudzie Śląskiej
17.05.2018

Noc chórów 2018 w Rudzie Śląskiej

Posłuchamy chórów na Wieży Wodnej .

Pierwsza taka w Polsce - Noc Chórów W niedzielę, 19 maja w Rudzie Śląskiej rusza festiwal Noc Chórów. To pierwsza tego typu impreza chóralna na Śląsku i w Polsce – prawie trzystu chórzystów zaśpiewa tego wieczoru dla mieszkańców miasta. W sercu Śląska - samym centrum Nowego Bytomia. Tego wieczoru wybierzcie się na spacer po zabytkowej dzielnicy Rudy Śląskiej – Nowym Bytomiu by w plenerze posłuchać muzyki. Festiwal rusza o godz. 17, na placu Jana Pawła II, projektem „Rozśpiewany Rynek”, w którym udział weźmie prawie trzystu chórzystów, z dziesięciu różnych zespołów chóralnych m.in. z Chóru Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Chóru Kameralnego Akademii Muzycznej w Katowicach, Chóru Zespołu Szkół Muzycznych w Rudzie Śląskiej, Akademickiego Zespółu Muzycznego Politechniki Śląskiej, Chóru Dziecięcego Gaudeo ze Świerklan i chóru Przednutka z Kobielic, zespółu Kameralnego Santarello, Chóru Salezjańskiego Zespołu Szkół Publicznych - Cantores don Bosco. Gościem specjalnym festiwalu jest Improwizujacy Chór Csikszerda z Węgier. Wszystkie zespoły kolejno w odstępach ok. 20 minut wystąpią w siedmiu różnych, położnych od siebie w bliskiej odległości miejscach m.in. w klubie Druid, miejscowej Szkole Muzycznej czy w Wodnej Wieży i z różnorodnym repertuarem - w muzyce klasycznej, współczesnej, dziecięcej, folklorze ale także w jazz-popie. Ideą festiwalu jest bliskie spotkanie mieszkańców z muzyką chóralną i wspomnienie bogatych tradycji śpiewu na Śląsku. W przeciwieństwie do większości chóralnych imprez formuła Nocy Chórów nie jest oparta na rywalizacji czy konfrontacji, ale spotkaniu z publicznością, poczuciem wspólnoty i dzielenia się pasją z szeroką publicznością. Wydarzenie jest otwarte dla wszystkich, a wstęp na wszystkie występy jest wolny. Szczegółowy program na facebookowym fanpage’u Nocy Chórów 2018 oraz stronie internetowej www.rudanocchorow.pl.

Zdjęcia i filmy z NOCY CHÓRÓW dostępne na stronie : www.facebook.com/nocchorowrd/

a3df32-program.jpg6b5adf-noc.jpg