NOC CHÓRÓW 25.05.2019 RUDA ŚLĄSKA
09.05.2019

NOC CHÓRÓW 25.05.2019 RUDA ŚLĄSKA

Po raz kolejny posłuchamy Chórów na Wieży Wodnej

W sobotę, 25 maja 2019 roku odbędzie się druga edycja festiwalu Noc Chórów w Rudzie Śląskiej.

Ideą Nocy Chórów jest przedstawienie muzyki chóralnej szerokiej widowni. To czas, gdy artyści wychodzą do publiczności, tworząc okazję do wspólnego muzykowania, a przede wszystkim zbudowania poczucia wspólnoty. W sześciu różnych miejscach skupionych wokół najbardziej historycznej części Rudy Śląskiej – Nowego Bytomia, dziesięć różnych zespołów chóralnych zaprezentuje się w sześciu kategoriach: w muzyce dawnej, klasycznej, współczesnej, dziecięcej, folklorze i w jazz-pop.

Nastrój wieczoru, a potem nocy, sznury spacerowiczów przemierzających centrum Nowego Bytomia, czasem pełne wesołości, czasem skupione w ciszy, tworzyć będą swoistą atmosferę tego święta muzyki chóralnej, dającego szansę tym, którzy na co dzień rzadko śpiewają i śpiewu słuchają.

Ideą wydarzenia nie jest rywalizacja czy formuła konkursu, ale przede wszystkim poczucie wspólnoty, radość ze wspólnego muzykowania i dzielenia się pasją z szeroką publicznością.

Noc Chórów to wyjątkowa okazja, by wspólnie pielęgnować bogate tradycje śpiewu na Śląsku

Wydarzenie jest otwarte dla wszystkich, a wstęp na wszystkie występy jest wolny. Szczegółowy program na facebookowym fanpage’u Nocy Chórów 2019 oraz stronie internetowej www.rudanocchorow.pl.