Wieża Wodna w Rudzie Śląskiej
21.02.2017

Wieża Wodna w Rudzie Śląskiej

Obiekty koncepcyjne

Wieża wodna zlokalizowana w Rudzie Śląskiej - Nowym Bytomiu u zbiegu ulic Pokoju i Chorzowskiej, jest jednym z czterech tego typu obiektów na terenie miasta. Wybudowana została około 1900 roku na planie koła o średnicy 13 metrów. Wieża nie posiada wyraźnych cech stylowych. Jest to budynek murowany z cegły pełnej w technologii tradycyjnej, niepodpiwniczony, trzykondygnacyjny, o wysokości 27 metrów, nieotynkowany, z widocznymi blendami.

Zbiornik wody umieszczony wewnątrz wykonany został ze stali. Od góry osłania go tak zwana okrętówka czyli podłoga drewniana na konstrukcji stalowej z profili walcowanych.

Obiekt wpisany jest do ewidencji zabytków Miasta Ruda Śląska.

d7c731-wiezawodnaruda.jpg